Кој е принципот на УВ инк-џет печатач и кои полиња се користат?

УВ инк-џет печатачот всушност е именуван според неговата системска структура.Можеме да го разбереме во два дела.УВ значи ултравиолетова светлина.УВ инкџет печатач е инк-џет печатач за кој е потребна ултравиолетова светлина за да се исуши.Принципот на работа на машината е ист како оној на пиезоелектричниот инк-џет печатач.Следното детално ќе ги претстави принципите и полињата за примена на УВ инк-џет печатачот.

 

Кој е принципот на UV инк-џет печатач

1. Има стотици или повеќе пиезоелектрични кристали за контролирање на повеќе дупки за млазниците на плочата на млазницата соодветно.Преку обработката на процесорот, низ таблата на драјверот се емитуваат низа електрични сигнали до секој пиезоелектричен кристал, а пиезоелектричните кристали се деформираат., волуменот на уредот за складирање течност во структурата ненадејно ќе се промени, а мастилото ќе се исфрли од млазницата и ќе падне на површината на подвижниот предмет за да формира матрица со точки, а со тоа да формира знаци, бројки или графики.

2. Откако ќе се исфрли мастилото од млазницата, пиезоелектричниот кристал се враќа во првобитната состојба, а новото мастило влегува во млазницата поради површинскиот напон на мастилото.Поради високата густина на точки со мастило по квадратен сантиметар, примената на УВ инк-џет печатачот може да печати висококвалитетен текст, сложени логоа и баркодови и други информации и да се поврзе со базата на податоци за да постигне променливо кодирање на податоци.

3. УВ мастилото генерално се состои од 30-40% главна смола, 20-30% активен мономер и мала количина фотоиницијатор и слично средство за израмнување, депенест и други помошни средства.Принципот на лекување е комплексен.Процес на стврднување со фотореакција: Откако УВ мастилото ја апсорбира соодветната виолетова светлина од фотоиницијаторот, се генерираат слободни радикали или катјонски мономери за да се полимеризираат и вкрстуваат, и процесот на моментално менување од течно во цврсто.Откако УВ мастилото ќе се зрачи со ултравиолетова светлина во одреден опсег и фреквенција, може брзо да се исуши.УВ инк-џет печатачот има карактеристики на брзо сушење, добра адхезија, без затнување на млазницата и лесно одржување.

Полиња за примена на UV инк-џет печатач

УВ инк-џет печатачите се широко користени во храна, медицина, дневни хемикалии, печатење на етикети, печатење картички, пакување и печатење, медицинска, електроника, хардвер и други индустрии.Печатење на лого на рамни материјали како кожа и производи како чанти и картони.


Време на објавување: Мар-29-2022